http://ilahmasakanku.blogspot.com SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA. SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG. ***ilah1908@gmail.com*** jika ingkar boleh dikenakan tindakan.terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemiliknya.
IKLAN KE3 -ILAHJY
RESEPI SUMBANGAN JY
sahabat yg rajen bicara
AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.
SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.
SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.
ilah1908@gmail.com
jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.
TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***
RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya
KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013
SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..
hari ini 7 feb 2017
|
30 July, 2020
29 July, 2020
1103. KEK GULA MERAH BEROREO
Bahannya:
1 cawan gula halus
1 cawan marjerin
4 biji telur
1 3/4 cawan tepung naik sendiri
1 sudu besar ovellete
1 sudu teh soda baikabonat
4 sudu besar pati gula melaka
Beberapa keping oreo utk dilapiskan
Caranya:
Putar guladgn marjerin sehingga kembang
Masukkan telur putar sehingga senati
Masukkan ovelette
Putar lagi bagi ringan.
Masukkan gula melaka tepung
Putar sehingga gebu.
Tuang dlm acuan yg bergris.
Susun oreo. Tuang baki adunan. tutup orea Dgn baki adunan. Bakar 160darjah selama 30 mt.
27 July, 2020
25 July, 2020
21 July, 2020
1100. GORENG LEMPOYANG IKAN BILIS
Bahannya:
4,5 ketul lempoyang
4,5 ketul lempoyang
1/4 cawan ikan bilis kopek
1 biji bawang besar
1labu bawang putih
Seketul halia
Seketul kunyit hidup
Seketul kunyit hidup
Sedikit cili padi jika suka.
Semua bahan ditumbuk
Panaskan minyak tumis sehingga pecah minyak
Perahkan air asam jawa
Sedikit garam , sedikit gula merah
Terus digoreng sehingga kering.
Khas utk mkn dln pantang.
20 July, 2020
1099. SAMBAL LEMPOYANG UTK BUANG ANGIN
Bahan:
Beberapa ketul isi lempong dibuang kulit yg seperti halia.
Tumbuk halus
Cili padi ikut pedas
Ikan bilis
Sedikit bawang besar
Kesemua ditumbuk halus
Garam dan gula melaka
Sedikit air asam jawa
Caranya:
Tumis dengan sedikit minyak
Goreng sampai garing
Masukkan gula garam dan air asam jawa
Masak sampai kering.
Sedia untuk dimakan bersama Dgn nasi.
13 July, 2020
1098. TALAM BOKO UBI KAYU JY
Bahannya:
3 cawan ubi kayu di mesin halus tanpa air
6 sudu besar tepung ubi kayu
Bahan dimasak dan ditapis:
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
2 1/2 cawan air
2 helai daun pandan
Campur kesemua bahan, lps tuu kukus selama 30 mt sampai air dlm adunan dah kering.
Cucuk dgn garfu supaya adunan atasnya melekat
Tuangkan adunan putih yg telah dikacau atas api sampai naik wap.
Lepas tu terus kukus 30mt lagi api sederhana.
Bahan kepala:
4 cawan santan
1 sudu teh garam
6,7 sudu besar tepung beras
Campur kesemua bahan tapis
Kacau atas api sampai naik wap
Tuang atas lapisan ubi
Kukus selama 30mt lg api sederhana
Sejukan baru potong.
12 July, 2020
11 July, 2020
1096. BAWANG PUTIH BAKAR BERLADA HITAM
Bersihkan bawang putih
Potong bahagian atas
Tuangkan rata2 minyak jagung atas potongannya
Tabur garam halus
Tumbuk lada hitam dan tabur tutupi bawang
Bakar dalam oven suhu 200 selama 15mt
Boleh dimkn dgn nasi panas
Sesuai utk berpantang
08 July, 2020
Subscribe to:
Posts (Atom)