terima kasih kerana sudi ikut kusss

Nuffnang 2018

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








31 December, 2014

689. IKAN BAKAR BUNGA KANTAN


Ikan dibersihkan dan digaramkan
Perap bersama bahan2 yang dikisar kasar
Panggang sehingga masak. Akhir sekali masukan lebihan bahan perapan ke atas ikan. Teruskan membakar seketika.
Makan bersama air asam

Cili besar dimesin kasar bersama sedikit bawang
1/2 bunga kantan di racik halus





19 December, 2014

688. SAMBAL BELACAN AIR LIMAU PURUT

TAK DE BAHAN KIMIA YEEE HARI NI....

Wahhh mesti pelik kan... jangan buat2 tak faham yeee... kena faham makanan di malaysia ni pelbagai citarasanya.... hari ini amat kecewa. Buka fb terus nampak  org pm kat mesej. Dia tak faham apa yg ilahjy komen. Walaupun niat dan ayat tu memuji dia. Sebab dia memuji diri buat benda tu jadi.. takanlah pula kita nak mengeji. Mentang dia bisnes2 online...  dia ingat apa je dia buat semua terbaik.. bila kita nak menjadi usahawan berjaya kena terima semua teguran dgn positif. Pada hal komen tu terlalu ringkas dan padat. Menyebabkan seorg pendidik macam dia tak memahami. Nasib baik aku bukan pendidik. Kalu tak hancusss murid2 ku hahahaha sebab aku suka buat org salah faham.
Ok laa pengajaran buat aku. Lain kali jgn memuji org dgn ayat yg padat dan ringkas. Puji lah tinggi2 dan lambung2 laaah org dgn ayat yg penuh bermakna,  biar semesta alam dpt faham isi pujian. Dan org lain boleh oder dgn dia.. hahaha kelakauuuu betul..macam2 perangai manusia ni... 

Ok lah jom tengok resepi ni. Ringkas yeeee.. ikut mood hari ni.
Buat sambal belacan macam biasa.
Potong  bawang
Perah asam limau purut dan potong nipis2 kulitnya
Gaul rata. Sedia utk dimakan. 



16 December, 2014

687. CENDAWAN SISIR DARI KEBUN KU

Cendawan ini hadil daripada kebun ku. Hasil dari batang getah yang ditebang dan dilonggokkan tertimpa hujan dan panas saban hari maka terhasilah cendawanvyg termahal dipasaran. Sekilo 90rm.
Cendawan sisir perlu dibersihkan dari habuk kayu, ulat dlm cendawan, kumbang dsbnya.

Bahan2nya:
1 cawan cendawan sisir diRendam bersama sedikit garam utk membersihkannya. Tos air 3,4 kali.
Bawang besar, bwg putih, sedikit ikan bilis, sebatang serai, sedikit cili padi
Di mesin halus. Tumis sehingga wangi, masukkan cendawan, garam sedikit air, goreng sehingga empuk. Kalau suka beri kunyit serbuk. Utk menceriakan warna.







13 December, 2014

686. KUIH KOO ACUAN CIK MANGGIS

Terima kasih kpd mak cik manggis  aka kak nah atas pemberian kasih sayang acuan kuih ko ini. Setelah sekian lamanya baru lah ilahjy dapat melaksanakan membuat  kuih ini. Bukan susah pun sama seperti membuat buah melaka. Cuma penggunaan air digantikan dgn santan. Gula melaka digantikan dgn inti kacang merahTerima kasih kpd mak cik manggis  aka kak nah atas pemberian kasih sayang acuan kuih ko ini. Setelah sekian lamanya baru lah ilahjy dapat melaksanakan membuat  kuih ini. Bukan susah pun sama seperti membuat buah melaka. Cuma penggunaan air digantikan dgn santan. Gula melaka digantikan dgn inti kacang merah. Alas dgn daun pisang.  Dikukus sehingga masa selama 20 minit. Selamat menjamu mata. Sedapppp lembut gitu.. Dikukus sehingga masak selama 20 minit. Selamat menjamu mata.





05 December, 2014

684. ROTI CANAI AIR SUAM TANPA BAHAN2 SAMPINGAN

Tepung gandum, air suam dan garam.. lembut tspi liat sedikit mungkin tak cukup ulian... lenguhhh tangan laaa..



A

04 December, 2014

683. ROTI KACANG MERAH

Masih menggunakan resepi yg sama. Tapi campur sedikit superbake. Terlalu lembut. Sbb masih guna telur. Lain kali  nak cuba ikut resepinya.








02 December, 2014

682. KARIPAP PUSING RANGGUP GEBU

Karipap pusing ni ada 2 bentuk. 1 lapisannya terbuka yg menjadi kegemaran orang ramai. Tapi ilahjy suka yg ni. Tutup rapat..tak terngangaaa ..inti tersimpan molek di dalamnya.. ada cara untuk tujuan2 itu.. inilah rahsia ilahjy cipta sendiri.... 
Resepi dah ada di n3 lama sila  scroool... hihi