petang ni masak semua yg ringkas2 jer, masak lemak pucuk manis, rendang ayam dan ikan patin masak rebus asam. rebus asam ikan ni dimasak tak pedas dan masam2. supaya sedap masa menghirup kuahnya nanti. bukan tak de tempoyak dlm esbok tu..ada ..tapi dah jemu asyik2 tempoyak maka ilahjy masak rebus jer...
seekor ikan patin sederhana saiznya
3 keping asam gelugor
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
3 biji cili padi
1 biji cili merah
1/2 biji tomato
caranya:
kisar kesemua bahan sehingga halus.
rebus dalam kuali bersama 3 keping asam gelugor dan garam.
setelah mendidih masukkan ikan dan timun hijau.
masak lagi sehingga ikan betul2 masak,
dataran merdeka ada persembahan wayang kulit.. kami tak dpt parking dlm kereta sedang bergerak..main tembak apa yg dpt.
KLCC TANPA cahaya canon
anak2 dara kusss dari kiri najihah, shafiqah, raihan dan nur liyana
urutan kelahiran tauuu..
malam ahad baru lepas 15 april 2011 kami sekeluarga seperti biasa menjalankan rutin keboringan tahap gaban.. hehe.. sambil dibawa si CANON baru itu.. kami makan kat DULANG kg baru dan seterusnya pusing2 sambil menembak.. memang meriah suasana malam di KL nie...hilang sebentar kesakitan dan keboringan ini... sikit jer dpt ilahjy gambarkan disini..kerana line tenet slow melow ya amat...
4 comments:
selalunya kalau patin org selalu buat masak tempoyak je. dah x ingat mcm mana rasa ikan patin ni sebab last makan masa kecik2 dulu.
salam...
wahhhhhhhhhhhhhh...!!! patin..nyum..nyum,..
Assalamualaikum Kak Ilah,
masak rebus asam ni bonda & bapa mentua Amie pandai masak, kalau Amie masak rasa macam tak sedap je... tapi dua2nya dah tak ada.
salam kak...
bahagian yg paling ucu suka kt ikan patin kt bawah dagu..lemak banyak ooooo...
seronoknya bergaya dgn dslr...
Post a Comment