terima kasih kerana sudi ikut kusss

Nuffnang 2018

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








29 June, 2010

214. sambal hitam Pahang

masak jam 5 ptg 29 jun 2010 utk mkn mlm..
selamat petang para sahabat kusss skelian

hari ni ilah jy sibuk dgn anak2 di masjid India beli tudung dan selendang utk raya. hehe
maka jam 5 petang ni baru masak utk makan malam. diketika ilah jy buat N3 ni baru sajer menikmati makan malam oppsss mkn ptg laa..hehe.. dek krn tak tahan melihat keenakkan sambal hitam pahang iteww.
resepi sambal ini ilah jy amek dari dapo IZAH DAUT T. KASIH adinda kusss cyg..resepi itu menjadi... cuma akak tambah kuantiti bahannya ikut selera akak..

cerita disebalik sambal pahang ni masih ku ingat di tahun 2007. ketika itu kami sekeluarga bermalam di sebuah hotel ditebingan sungai kuantan utk 4 malam. maka selama itu juga lah kami menikmati masakan org2 PAhang..besttt...ikan patinnya dll...

restoran berkenaan terletak bersebelahan hotel dan berada ditebingan sungai kuantan. restoran tsbut berasingan dari gerai2 yg memanjang nun di hadapan.. berbgai2 mknan disajikan..boleh dikatakan setiap hari kami merasa setiap jenis makannya.

maka nak jadi cerita aku terpandang satu jenis masakan yg hitam leeeegammmmm...aku teliti apa ke bendanya dan bertanya kpd mereka. katanya sambal hitam.... dek kerana malu nak tahu apa bahannya...maka aku terus menyedokkk sambal dlm pinggan dan terus merasa... fulamakkkk mmg sedappp pedas masam manis masin ada minyak2 sikit...

selepas pulang ke KL aku memulakan operasi memasak sambal ini berdasarkan rasa dan agak2 bahannya... tapi sayang tak menjadiiiiiii... rupenya buah belimbing direbus dulu.. ilah jy cuma buat mcm sambal belacan tarukkk kicap hahahah aaaa mmg lah tak jadikkkk

smpai hari ni genap lah 3 tahun sudah berlalu. nasib baik terjumpa resepi dlm blog izah daut... trus pagi tadi pergi pasar keramat yg terkenal dgn mahalnya barang.. hanya utk org kaya2 depa kata...terpaksa ku jejakkan kakidemi mencari belimbing buluh ituuuu..

ada sesapa nak masak dan merasa sambal hitam pahang nie ker?????
maaf izah akak dah ubah kesemua kuantiti bahan...

bahan:

1 cawan belimbing buluh direbus lembut
dan ditumbuk hancur
1/4 cawan cili padi dimesin kasar
1/2 cawan ikan bilis dimesin kasar
1 biji bawang besar dipotong baji kecil
2 sudu besar gula pasir
2 sudu teh garam
1/4 cawan kicap pekat biasa
1/2 cawan minyak masak

caranya:

panaskan minyak tumiskan ikan bilis agak2 sedikit ranggup
masukkan kesemua bahan tadi serentak, gorenglah sehinga bertukar warna kehitaman dn garing. toskan minyaknya baru dihidangkan..

fulamakkk...si mr hubby kusss tambah nasi 3 kali tadi... kali mungkin sedap kottt...
dia pun pelik bin heran sbb belom pernah makan lagi makanan nie....
semasa aku makan direstoran iteww si hubby kuss tidak ada, dia ke PEKAN FEST KETIKA ITU ADA ACARA ATM...

best lah org pahang .....
ADA lagi yg kamii nikmati iatu murtabak mengkasar kat pekan pahang...rm7 sekeping..beli bawa balik KL panas2...muaahhhhh!!!!

SAPA NAK SUMBANG RESEPI MURTABAK MENGKASAR SILAAAKAN YERR... ILAH JY NAK TRYY...
ahakkk akak ummi kita org kuatan..apa nak komen yeee bab pertanyaan ini..hikhikk.. layanzzzz

1 comment:

Lee said...

Hello Jalilah, I was at Ummi's place noticed your callsign and busybody over.
First time saya tengok or read this sambal hitam Pahang. It looks really delicious...ada lagi? Ha ha.

I have always love Malay food....and especially kalau ada sambal belachan, ha ha.
You have a nice day and keep a song in your heart, Lee.