selamat petang para sahabat kusss skelian
hari ni ilah jy sibuk dgn anak2 di masjid India beli tudung dan selendang utk raya. hehe
maka jam 5 petang ni baru masak utk makan malam. diketika ilah jy buat N3 ni baru sajer menikmati makan malam oppsss mkn ptg laa..hehe.. dek krn tak tahan melihat keenakkan sambal hitam pahang iteww.
resepi sambal ini ilah jy amek dari dapo IZAH DAUT T. KASIH adinda kusss cyg..resepi itu menjadi... cuma akak tambah kuantiti bahannya ikut selera akak..
cerita disebalik sambal pahang ni masih ku ingat di tahun 2007. ketika itu kami sekeluarga bermalam di sebuah hotel ditebingan sungai kuantan utk 4 malam. maka selama itu juga lah kami menikmati masakan org2 PAhang..besttt...ikan patinnya dll...
restoran berkenaan terletak bersebelahan hotel dan berada ditebingan sungai kuantan. restoran tsbut berasingan dari gerai2 yg memanjang nun di hadapan.. berbgai2 mknan disajikan..boleh dikatakan setiap hari kami merasa setiap jenis makannya.
maka nak jadi cerita aku terpandang satu jenis masakan yg hitam leeeegammmmm...aku teliti apa ke bendanya dan bertanya kpd mereka. katanya sambal hitam.... dek kerana malu nak tahu apa bahannya...maka aku terus menyedokkk sambal dlm pinggan dan terus merasa... fulamakkkk mmg sedappp pedas masam manis masin ada minyak2 sikit...
selepas pulang ke KL aku memulakan operasi memasak sambal ini berdasarkan rasa dan agak2 bahannya... tapi sayang tak menjadiiiiiii... rupenya buah belimbing direbus dulu.. ilah jy cuma buat mcm sambal belacan tarukkk kicap hahahah aaaa mmg lah tak jadikkkk
smpai hari ni genap lah 3 tahun sudah berlalu. nasib baik terjumpa resepi dlm blog izah daut... trus pagi tadi pergi pasar keramat yg terkenal dgn mahalnya barang.. hanya utk org kaya2 depa kata...terpaksa ku jejakkan kakidemi mencari belimbing buluh ituuuu..
ada sesapa nak masak dan merasa sambal hitam pahang nie ker?????
maaf izah akak dah ubah kesemua kuantiti bahan...
bahan:
1 cawan belimbing buluh direbus lembut
dan ditumbuk hancur
1/4 cawan cili padi dimesin kasar
1/2 cawan ikan bilis dimesin kasar
1 biji bawang besar dipotong baji kecil
2 sudu besar gula pasir
2 sudu teh garam
1/4 cawan kicap pekat biasa
1/2 cawan minyak masak
caranya:
panaskan minyak tumiskan ikan bilis agak2 sedikit ranggup
masukkan kesemua bahan tadi serentak, gorenglah sehinga bertukar warna kehitaman dn garing. toskan minyaknya baru dihidangkan..
fulamakkk...si mr hubby kusss tambah nasi 3 kali tadi... kali mungkin sedap kottt...
dia pun pelik bin heran sbb belom pernah makan lagi makanan nie....
semasa aku makan direstoran iteww si hubby kuss tidak ada, dia ke PEKAN FEST KETIKA ITU ADA ACARA ATM...
best lah org pahang .....
ADA lagi yg kamii nikmati iatu murtabak mengkasar kat pekan pahang...rm7 sekeping..beli bawa balik KL panas2...muaahhhhh!!!!
SAPA NAK SUMBANG RESEPI MURTABAK MENGKASAR SILAAAKAN YERR... ILAH JY NAK TRYY...
ahakkk akak ummi kita org kuatan..apa nak komen yeee bab pertanyaan ini..hikhikk.. layanzzzz
hari ni ilah jy sibuk dgn anak2 di masjid India beli tudung dan selendang utk raya. hehe
maka jam 5 petang ni baru masak utk makan malam. diketika ilah jy buat N3 ni baru sajer menikmati makan malam oppsss mkn ptg laa..hehe.. dek krn tak tahan melihat keenakkan sambal hitam pahang iteww.
resepi sambal ini ilah jy amek dari dapo IZAH DAUT T. KASIH adinda kusss cyg..resepi itu menjadi... cuma akak tambah kuantiti bahannya ikut selera akak..
cerita disebalik sambal pahang ni masih ku ingat di tahun 2007. ketika itu kami sekeluarga bermalam di sebuah hotel ditebingan sungai kuantan utk 4 malam. maka selama itu juga lah kami menikmati masakan org2 PAhang..besttt...ikan patinnya dll...
restoran berkenaan terletak bersebelahan hotel dan berada ditebingan sungai kuantan. restoran tsbut berasingan dari gerai2 yg memanjang nun di hadapan.. berbgai2 mknan disajikan..boleh dikatakan setiap hari kami merasa setiap jenis makannya.
maka nak jadi cerita aku terpandang satu jenis masakan yg hitam leeeegammmmm...aku teliti apa ke bendanya dan bertanya kpd mereka. katanya sambal hitam.... dek kerana malu nak tahu apa bahannya...maka aku terus menyedokkk sambal dlm pinggan dan terus merasa... fulamakkkk mmg sedappp pedas masam manis masin ada minyak2 sikit...
selepas pulang ke KL aku memulakan operasi memasak sambal ini berdasarkan rasa dan agak2 bahannya... tapi sayang tak menjadiiiiiii... rupenya buah belimbing direbus dulu.. ilah jy cuma buat mcm sambal belacan tarukkk kicap hahahah aaaa mmg lah tak jadikkkk
smpai hari ni genap lah 3 tahun sudah berlalu. nasib baik terjumpa resepi dlm blog izah daut... trus pagi tadi pergi pasar keramat yg terkenal dgn mahalnya barang.. hanya utk org kaya2 depa kata...terpaksa ku jejakkan kakidemi mencari belimbing buluh ituuuu..
ada sesapa nak masak dan merasa sambal hitam pahang nie ker?????
maaf izah akak dah ubah kesemua kuantiti bahan...
bahan:
1 cawan belimbing buluh direbus lembut
dan ditumbuk hancur
1/4 cawan cili padi dimesin kasar
1/2 cawan ikan bilis dimesin kasar
1 biji bawang besar dipotong baji kecil
2 sudu besar gula pasir
2 sudu teh garam
1/4 cawan kicap pekat biasa
1/2 cawan minyak masak
caranya:
panaskan minyak tumiskan ikan bilis agak2 sedikit ranggup
masukkan kesemua bahan tadi serentak, gorenglah sehinga bertukar warna kehitaman dn garing. toskan minyaknya baru dihidangkan..
fulamakkk...si mr hubby kusss tambah nasi 3 kali tadi... kali mungkin sedap kottt...
dia pun pelik bin heran sbb belom pernah makan lagi makanan nie....
semasa aku makan direstoran iteww si hubby kuss tidak ada, dia ke PEKAN FEST KETIKA ITU ADA ACARA ATM...
best lah org pahang .....
ADA lagi yg kamii nikmati iatu murtabak mengkasar kat pekan pahang...rm7 sekeping..beli bawa balik KL panas2...muaahhhhh!!!!
SAPA NAK SUMBANG RESEPI MURTABAK MENGKASAR SILAAAKAN YERR... ILAH JY NAK TRYY...
ahakkk akak ummi kita org kuatan..apa nak komen yeee bab pertanyaan ini..hikhikk.. layanzzzz
1 comment:
Hello Jalilah, I was at Ummi's place noticed your callsign and busybody over.
First time saya tengok or read this sambal hitam Pahang. It looks really delicious...ada lagi? Ha ha.
I have always love Malay food....and especially kalau ada sambal belachan, ha ha.
You have a nice day and keep a song in your heart, Lee.
Post a Comment