tapi hari ni ilahjy reka cipta resepi ni berdasar selera sendiri.. tapi tak sempat nak tunggu kering lambat sgt..en hubby nak balik makan tghari.. selepas dirasa wah boleh tahan sedap juga .. ini lebihan cendawan semalam buat goreng kunyit tu.. maka dapat pun ciput jer laa....
ada sapa2 yg nak resepi ciptaan ilahjy ni...? meh kita lihat... kalu kena selera kalian buatlah kalu tak, buat tak tau jer laa yer..hehehe..
bahan:
50 keping cendawan tiram basuh bersih dan perah airnya dan siatkan/carik2 halus2 ya puan.
10 tangkai cili kering
1 labu bawang besar saiz kecil
3 biji bawang putih
1 sudu besar rempah jintan putih/manis serbuk ilahjy suka jintan putih bau wangi..
1 batang serai
1 potong nipis halia(jgn byk bukan daging atau ayam)
1 potong nipis kunyit
3 sudu besar pati santan.
kesemua bahan ini dimesin halus dan tumis dgn minyak yg secukupnya sehingga pecah minyak
setelah itu masukkan cendawan dan pati santan. masak sehingga kering macam serunding ayam/daging. tapi ilah jy buat setakat basah2 sebab nak makan cepat.. okiesss selamat mencuba...
4 comments:
akak..kalau masak lama2 tak lembik sangat ke cendawan tu kak. menarik la resepi ni. kengkadang ada jugak lebih cendawan, biasanya busuk gitu je.
kak ilah...mas tak pernah buat lagi rendang cendahwan...
nanpak sedapp jerk..
2 izah
tu lah boleh ker kering? kak ilah pun baru pestime try ni.. tapi setakat tadi tu dah hampir kering tapi kena sabar mcm daging juga laa tapi tak berbaloi kalu takat ciput jer buat.. penat jer laa izah..
2 mas
anak2 dan abgkob puji sedap sampai abg suruh beli lagi cendawan..hehe..
salam rindu ilah..moga sihat selalu..lama kita x kemari sbb sibuk banget..buka tenet mana sempat jek! eh menarik gak resipi cendawan nih..leh try nnti!! adik kita dh kuar hospital..sakit autoimun disease so kena makan ubat seumur hidup (mkn aspirin & steroid utk mengawal antibodi abnormal dlm badan) kalu x nnti ia boleh merosakkan organ2 dalaman..pepun alhamdulillah doc akhirnye dpt gak kenal pasti penyakit!
Post a Comment