JUADAH HARI KE 6 BERBUKA 2011
fulamak gemok2 nya macam ilahjy laaa..hehehe
kuah yg ilahjy buat ikut selera sendiri...
selepas di bakar dan disejukan baru potong2 dan sirami dgn susu cair jer.. nampak tak roti yg digulung bersama inti jem stroberi...
gambar atas ^^^^selepas dibakar ceklat rice cairrrr...yg bawah belum dibakar. ilahjy meriahkan dgn buah2 yg ada dlm petisejuk tuuu red dated, jagung dan ceklat rice.. kasi meriah...
hari ini adalah hari ke 6 umat islam di Malaysia mengerjakan ibadah puasa. syukur kerana negara kita masih aman merdeka dan mewah dgn makanan. sebut pasal makan hari2 ilahjy masak walaupun semalam balik dari masjid india jam 6 ptg masih terkejar2 utk masak nasi.
hari ni pula tak kemana2 jadi seawal jam 2 ptg dah masuk dapo.. utk buat laksam. pada hal tak rancang pun. sebab tu tak ada sayuran seperti yg kalian selalu buat. malas nak ke kedai makan apa yg ada jer... buat pula laksam ni molek jer kejadiannya.. maka terus jer buat kuahnya mengikut selera ilahjy.. layanzzz gambar dulu ya...
RESEPI LAKSAM DAN KUAHNYA
bahan laksam: resepi N3 lama klik sini (E-na zarina jepun)
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
5 cawan air suam
1/2 sudu teh garam
caranya:
satukan kesemua bahan dlm bekas sehingga rata kemudian curahkan air suam dan kacau rata. tapis ke dalam jag senang utk di kukus.
panaskan tudung periuk yg disapukan minyak. tuangkan adunan dan kukus sehingga tepung bergelembung angkat dan gulung.
kuah laksam selera ilahjy:
5 ekor ikan sardin direbus dgn asam keping dan ambil isinya mesin bersama air rebusan ikan
bahan mesin:
1 sudu besar lada hitam
1 inci halia
1 inci lengkuas
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
5 cawan santan dari sebiji kelapa
1 sudu besar kerisik
caranya:
mesin bahan2 bersama santan cair sehingga halus. masak atas api sehingga bahan2 tadi masak dan hilang maungnya.. masukkan pati santan dan kerisik dan isi ikan dan asam keping rebusan ikan tadi, kacau sehingga mendidih jgn sampai pecah minyak. siap untuk dimakan.
RESEPI PUDING ROTI GULUNG
6 keping roti buang kulit arinya. sapukan jem strawberry dan digulung kemas
susunkan ke dalam loyang bersesuaian
1 biji telur
2 sudu besar tepung kastard
1/2 tin susu cair
6 sudu besar gula
sedikit garam
caranya:
kacau bahan2 ini sehingga sebati dan tuangkan ke atas susunan roti tadi separuh.
kemudian susunkan pula buah2 an mengikut selera masing2 dan tuangkan lebihan kastard tadi dan kukus selama 20 minit sehingga masak.
sejukkan dlm peti ais baru dipotong dan sirami dgn lebihan susu cair tadi ketika hendak makan.
2 comments:
Salam Ilahjy...sedapnya laksaaammm...Ummi suka, tp anak2 x makan, maleh nak buat...agak2 resepi ni dpt byk ke...kalau buat tuk ummi sorang lepas ke idaaakkk ni...hehehe. Puding roti gulung tu no hal...kita biasalah, bg idea...sapa kretip, buat bg lg sedap kan..kan..
sedapnyer laksammm!!!!!!!!!! tun paling suka makan niiiiii!!!!!!!!!!! tp nk wat nyer malas.. huhu
Post a Comment