Bahannya:
3 cawan tepung gandum
1 biji telur
Sedikit garam
Pewarna kuning..ilahjy guna warna oren.
Air secukup uli sebatikan adunan sekeras karipap kurangkan lagi air. Biar keras senang nak putar dengan mesin jika lembut mcm karipap nanti tak cantik mee. Tak tau nak cakap macamana.. x reti nak sukat... main agak2...
Caranya:
Campur kan kesemua bahan uli sebati. Tapi keras dari karipap. Guna mesin no7 leperkan sebanyak 3x ulang baru ubah ke no 5 sebanyak 2x.
Lepas tu potong guna pemotong mee
Rebus air dgn minyak setelah timbul masukan ke dalam air ais.toskan sedia untuk digunakan.
Sila rujukanN3 lepas bahagian mee langkah2nya..
Kuahnya:
3 biji keledek direbus dan blend halus
4 sudu besar rempah kari ayam
2 sudu besar rempah sup
2 bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
Kicap lemak
Garam
Gula melaka
1 kiub ayam
Air secukupnya
1 biji Bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 ketul lengkuas ketuk
10 biji cili kering
Caranya:
Blend cili,bawang2, halia sehingga halus.
Tumiskan bahan2 ini bersama2 rempah2 tadi sehingga pecah minyak.
Masukan keledek bersama air secukupnya
Kulit kayu manis, bunga lawang, garam, gula,kiub ayam, kicap dan lengkuas masak sampai mendidih. Sedia untuk dihidangkan.
1 comment:
rajin betul kak ilah buat mee sendiri... laksa la.. mmg tabik! harap2 kalau sy dah pencen & tak keje nnt boleh jadi serajin akak.. jimat belanja dapur bila semua buat sendiri.. yg penting terjamin kebersihannya..
Post a Comment