terima kasih kerana sudi ikut kusss

Nuffnang 2018

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








24 June, 2014

652. TART COCONUT ALMOND CINAMON-TCAC

Hari ni puasa sunat syaaban. Dah lama tak mengetart. Hari tu cuba  acuan mesin tart. Tapi, hari ni acuan ni tak bole guna mesin. Sebab tak muat. Saiz acuan ni yg paling besar, ukuran terlupa nak sukat. Ilahjy tak mahu guna loyang nanti leceh nak potong2. Jadi bila guna acuan ni molek2 dengan 6 org ahli keluarga. Dapatlah sorang 2 biji, lepas masak... anak2 telah cuba rasa..sedap lah mama....
Bila berbuka malam ni baru dapat jamah..waduh mmg sedap... sebab kelapa parut tuuu kot.... lemak2 gituuuu... jadi disebabkan penggunaan bahan2nya maka ilahjy pun berikan nama ini untuk tart olahan terbaik dari ku ini..







Bahan2 untuk tart:  

175 tepung  gandum ( termasuk 10gm tepung roti)
125 butter sejuk keluar dari peti sejuk terus guna
25 gm gula halus
1 biji kuning telur gred B
2 sudu besar air ais

Caranya:

Ayak tepung ke dalam bekas, masukan gula dan  butter yang didadukan. Ramas2 sehingga menjadi  serbuk roti.
Masukan kuning telur dan air, gaul sebati..
Uli sehingga  betul2 sebati. Kemudian bulat2kan letak dalam acuan.
Tekan dengan acuan tart utk memudahkan kerja.
Cucuk2 dasarnya. Simpan dalam petisejuk. Sementara sediakan intinya.
Simpan putih telur tadi utk disapu pada kulit tart.

Intinya:

110 gm butter
110 gm gula halus
1/4 cawan kelapa kering khas utk kuih
3 biji telur
1/2 sudu teh serbuk kayu manis

Caranya:

Putar butter dgn gula sehingga kembang.
Masukkan telur putar sehingga sebati.
Masukan kelapa kering dan serbuk kulit kayu manis, putar sebati.
Sapu kulit tart tadi dengan putih telur.
 Masukan inti secukupnya.
Aturkan badam, biji kuaci dan hias ikut selera.
Bakar dalam oven 200 darjah selama 10 minit.
Turun suhu 180 darjah bakar selama 20 minit.
Sejukan baru dikeluarkan dari acuan.






1 comment:

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

terror lah Kak Ilah, hogah2 resepi pun sedap.. mcm org dolu2..