1 kilo daging potong ketul2 jgn ikut atau lawan ira urat potong caca marba akan melembutkan daging impot ni.
bahan dimesin halus:
1 mangkuk kecil cili kering mesin
1 biji bawang besar
beberapa ulas bawang putih
1 ketul lengkuas muda
1 ketul halia
1 sudu besar jintan manis
1 sudu teh jintan putih
bahan2 tambahan:
2 sudu besar rempah sup
2 sudu besar rempah gulai rose
1 paket santan
beberapa sudu sos tomato
1 biji buah tomato
bahan penumis:
bunga lawang, k.k.manis
beberapa batang serai diketuk
masak macam biasa
kesemua bahan2 di mesin halus.
tumiskan bahan mesin, kulit kayu manis dan serai. masukan pula rempah rose, rempah gulai rose, masak p sehingga pecah minyak.
masukan daging dan tambah air untuk melembutkan daging, setelah daging empuk masukan sos tomato dan buah tomato cincang halus, masak sehingga empuk baru masukan santan. keringkan santan tadi mengikut selera kita.
2 comments:
Masak macam biasa tu macam mana. Saya tak pernah masak.
oh, mcm ayam masak merah. sy ingatkan daging msk merah mcm kat kedai tomyam, hehe
Post a Comment