mari kita saksikan langkah2 membuat laksam. ilahjy baru saja beli periuk cap ayam yg hanya dibeli khusus utk menggunakan penutup periuk utk membuat laksam. berbaloi2. akhirnya setelah sekian lama buat laksam tak semengah mana akhirnya pagi tadi selama 2 jam dapat juga ilahjy menyiapkan laksam paling TERCANTIK semenjak bertahun2 seusia anak yg bongsu si nurl iyana.. puas belajar.. demi kalian semua mari kita saksikan kepenatan ilahjy membuatkan N3 khas ini utk sama2 ditatapi utk diri sendir dan anak2 kusss di masa depan... resepi telah dicuba di N3 lama sila ke sini jika ingin resepinya
angkat dan simpan dalam bekas sedia utk digunakan
tolak sehingga jatuh ke hujung tudung tak perlu dipegang nanti cepat basi
terus di tolak sehingga bergulung sekata
keluarkan dari tepi tudung dgn pisau plastik
tuangkan bancuhan tepung ke dalam tudung separuh sukatan tudung periuk itu
panaskan kukusan dan sapu minyak di tudung periuk tak perlu basuh utk kukusan seterusnya. panaskan seketika sebelum masukkan bancuhan.
dikacau sebati masukkan ke dalam jag supaya senang utk dituang ke dlm kukusan
tuangkan air suam ke dalam tepung
campuran tepung beras dan tepung gandum di dalam besen
RESEPI ULANG TAYANG BERSAMA SEDIKIT PETUA ILAHJY:
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh garam
5 cawan air suam (ilahjy guna 3 air panas didih 2 air biasa)
minyak utk lenser tudung periuk
1 tudung periuk nipis mcm dlm gmbr
caranya:aka petua:
panaskan kukusan bersama tudung periuk yg disapu minyak secukupnya, keliling tudung periuk, supaya adunan mudah lekang. setiap kali mengukus sapu kan minyak dan tudung tak perlu dicuci seperti dlm gambar.
campurkan tepung gandum dan beras dalam besen.
masukkan air tadi kacau sebati masukkan garam kacau lagi.
masukkan adunan ke dalam jag sambil2 di kacau supaya adunan tepung tidak mendap.
tuangkan separuh dari tudung periuk seperti dalam gambar.
kukuslah sehingga gelembung baru angkat dan buatlah seperti di dalam gambar.
kalau tidak gelembung nanti laksam akan patah dan tak enak/tak masak.
api ketika mengukus perlu kuat supaya tepung cepat masak.
utk cepat proses sejuk sila guna kipas angin sebab tudung periuk 1 sahaja. kalau ada 2,3 lagi cepat. tak menang tangan la pula nanti...hehehe...
sila ulang langkah di atas sehingga habis..
sila guna cawan comel kalau keluarga kalian setakat 3,4 org..
adunan di atas ilah jy dpt buat 8 biji/gulungan.. memang tak lari. ngeh3x
semoga kalian faham..dan dipermudahkan urusan emmmm selamt mencuba org kedah pandai buat laksam apa lagi org kelantan dan trangganuuuu kiteeee ..nor secubit garam pasti pandai kan...ahakssss... joommm layanzzzz..
sekian terima kasih...
siapppp ada yg kena ni kang...dok memuji diri...apa2 je laaaa...senyum mesti selalu..
sedikit lagi nak bagitau::
kalu antara kalian suka laksam ni lembut mcm org tua2 yg tak boleh nak kunyah lama ahakss contoh kekurangan gigi laaa.. tambahkan sikit lagi air sebanyak 1/2 cawan. itu yg pernah ilahjy buat dulu. yg di atas ni sedang elok lembutnya
5 comments:
Aslmkum k.jy
elok jadinya laksam K.jy. laksam ni kami sekeluarga cukup suka...kalau buat sikit mmg tak cukup...anak2 tanya nak lagi.sypun tak da tutup periuk...guna dulang besi dan pinggan besi...kdg2 loyang kekpun guna juga...
re; mmg mewah makanan masa jamuan....rambang mata nak pilih.
teringat mak sy buat laksam mcm kak ilah ni, guna tudung periuk, tapi sekali jerlah mak buat, hihi
terima ksh kak ilah....t'ingin jg nak mencuba lagi...sblm dah byk kali buat tp asyik failed je kak... :)
aduh, cantiknya laksam kak ilah ni, kalah yang orang kelantan buat...
2 mamasya
ooo mcm tu ker... boleh guna berbagai2.. sebelum ni kak guna dulang air yg saiz kecik.. susah lambat masak sbb tebal..
2 sari kusss
nanti ajak mak buat sama2 tauuu
2 mamasya
senasib lah dgn kak ilah dah bertahun2 buat separuh jer boleh makan.. huhuu
2 cheq sue
hikhikkk ..seganlah kena pojeee.. belum cukup mahir lagi ni cik guuuu...emmm
Post a Comment