Bahannya:
15 pot beras basmathi
Direndam 1jam basuh dan toskan
1 bunjut sup
Daun pandan
1tin susu cair
Bahan tumis untuk nasi:
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Bunga lawang
Kulit kayu manis
Buah pelaga
Planta dan minyak sapi
4sudu besar Rempah beriani
4sudu besar Rempah kurma
3 sudu besar Rempah sup
3 sudu besar Rempah kari ayam
2 kiub ayam
Caranya:
Panaskan kesemua planta dan minyak sapi
Masukan bawang dan rempah sekawan
Bila dan kekuningan masuka bancuhan kesemua 4jenis rempah tadi. Masa ni boleh rasa rempah tu cukup masin atau tidak.
Masukan sedikit air goreng sehingga betul2 garing
Masukan beras dan goreng sehingga rempah tadi bersalut dgn beras
Masukan air, susu, daun pandan dan bunjut sup
Tutup periuk . Masak sehingga beras tadi masak.
No comments:
Post a Comment