ku masak pada 22jan09
KUIH PAU OLAHAN KU
BAHAN2NYA:
½ KILO TEPUNG GANDUM
2 SUDU BESAR YIS BASAH
ATAU 1 PAKET YIS KERING
1 SUSU BESAR SHORTENING (BERWARNA PUTIH)
AIR SECUKUPNYA
2 SUDU BESAR GULA PASIR
CARANYA:
1. CAMPURKAN YIS DGN AIR SUAM BERSAMA 2 SUDU BESAR GULA. KACAU SEBATI.BIARKAN SEHINGGA BERBUIH (10 MINIT).
2. MASUKKAN TEPUNG DALAM BEKAS, CAMPURKAN KESEMUA BAHAN2 YIS, SHRTNING GAUL SEBATI, MASUKAN AIR SECUKUPNYA.ULI HINGGA SEBATI,
3. PERAPKAN SEHINGGA NAIK DUA KALI GANDA SELAMA 45MINIT.
ULI SEKALI LAGI, KEMDIAN BULATKAN KECIL, LEPAERKAN DAN MASUKKAN INTI KELAPA.
4. BIARKAN KEMBANG/NAIK SEKALI LAGI DAN KUKUS SELAMA 5 MINIT DGN API YG PERLAHAN.
No comments:
Post a Comment