1.PEMERAP BBQ (RESEPI TAMBAHAN DR KOLEKSI KU)
Bahan:
Blend sehingga halus:
Serai
Bawang putih
Bawang merah
halia
kicap manis
bahan perasa
serbuk kunyit
Goreng tanpa minyak dimesin halus:
Ketumbar biji
Jintan manis
Jintan putih
Caranya:
Gaul kesemua bahan2 ini ke dalam daging atau ayam perap dan bakar.
2. NASI GORENG BBQ
3 ULAS BAWANG PUTIH
1/2 CAWAN IKAN BILIS
1/2INCI HALIA
6,7 BIJI CILI PADI IKUT PEDAS
KESEMUA BAHAN2 INI DIMESIN HALUS, DITUMISKAN SEHINGGA WANGI DAN MASUKAN SAYURAN CAMPURAN ..JAGUNG KAROT DAN KCG PEAS SEHINGGA EMPUK DAN MASUKKAN NASI DIGORENG SAMPAI MASAK.
3. SOS BBQ UTK KAMBING ATAU DAGING
3 ULAS BWNG PUTIH
1 KIUB AYAM
2 SUDU BESAR LADAHITAM DITUMBUK HALUS
MARJERIN UTK MENUMIS
TEPUNG GANDUM
KICAP BIASA ATAU PEKAT HITAM
1 BIJI BAWANG BESAR YG BERWARNA KUNING (DADUKAN HALUS)
1.TUMISKAN BAWANG PUTIH YG DIKETUK DGN MARJERIN SEHINGGA WANGI
2. MASUKKAN KIUB AYAM DAN LADA HITAM SEHINGGA WANGI
3. MASUKKAN TEPUNG GANDUM KACAU SEBENTAR(MEMENG BERKETUL2).
4. MASUKKAN AIR DAN KICAP SECUKUPNYA KACAU SEBATI
5. ANGKAT DAN MESIN KAN SEHINGGA HANCUR
6. PANASKAN KEMBALI MASUKKAN BAWANG BESAR DADU TADI SEHINGA LEMBUT,
KEPEKATAN DAN KEHITAMAN SOS BERGANTUNG KEPADA SELERA KITA, LAGI BYK LADA HITAM LAGI SEDAP. UBAH SUAIKANNYA.
4. BAHAN UTK PERAP BBQ
CAMPURKAN SERBUK SUP BERSAMA SERAI DAN HALIA YG DIMESIN HALUS
PERAPKAN KE DLM DAGING ATAU AYAM
KALU NAK KAN AYAM TU CEPAT MASAK SEMASA MEMANGGANG PADA MALAM NYA..HENDAKLAH AYAM ITU DIREBUS SEBENTAR 3/4 MASAK KMDIAN DICUCUK2 DGN GARFU SUPAYA BAHAN2 CEPAT SERAP. BEGITU JUGA DAGING. TETAPI DAGING TIDAK PERLU DI REBUS.
5. KENTANG BAKAR
KENTANG HENDAKLAH DIREBUS 3/4 MASAK BERSAMA GARAM DAN DI BALUTKAN DGN ALUMINIUM FOIL DAN DI PANGGANG
6. SOSEJ
SOSEJ HENDAKLAH DICUCUK2 DGN GARFU DAN DIRENJISKAN LADA SULAH DAN SI PANGGANG JUGA BERSAMA KENTANG KALAU TAK DIA AKAN MELETUP HEHEHE
PENGALAMAN MENYEDIAKAN BBQ INI KU BELAJAR SEMASA MESS PEGAWAI MENGADAKAN MALAM BBQ KAMI DI AJAR OLEH PAKAR MASAK MESS..
SEMOGA PIHAK AJK AKAN JADIKAN INI PANDUAN
http://ilahmasakanku.blogspot.com SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA. SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG. ***ilah1908@gmail.com*** jika ingkar boleh dikenakan tindakan.terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemiliknya.
IKLAN KE3 -ILAHJY
RESEPI SUMBANGAN JY
sahabat yg rajen bicara
AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.
SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.
SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.
ilah1908@gmail.com
jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.
TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***
RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya
KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013
SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..
hari ini 7 feb 2017
|
25 December, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment