SARAPAN PAGI JUMAAT
dengan bismillah kami sekeluarga menjamah karipap bayam ciptaan ku sendiri. bukan susah sangat cuma tambah hirisan bayam segar ke dalam adunan tepung dan adunkan seperti biasa.. bagi anak2 yg tak suka makan sayur akan makan secara tak langsung. selain bentuk yang menarik berbanding karipap sedia ada.. kulit karipap ilahjy ni berderai bila dikunyah. ini kerana penggunaan marjerin dan minyak panas dan air peti sejuk ....
ilahjy guna gunting untuk memotong daun2 bayam ini
ilahjy lebih suka bulat2kan adunan kemudian digelek dengan pencanai
corak ketika belum digoreng amatlah menarik tapi selepas digoreng cuma kelihatan seperti di atas sebab bayam akan kecut bila kena minyak panas. tapi bayam di dalam masih segar...
marilah cuba untuk hidangan keluarga anda yg tak suka makan sayur..
bahan:2 cawan tepung gandum
1/4 cawan campuran marjerin dan minyak panas
air peti sejuk secukup menguli
hirisan daun bayam secukupnya
caranya:
campurkan kesemua bahan dan uli sehingga sebati dan buat seperti biasa.
6 comments:
Assalamualikum akak..good idea...Nanti ada masa boleh eksperimen gak ni...
menarik sgt karipap ni kak ilah.. mmg bagus sgt bila ada campuran sayur bayam dlm tu... anak2 boleh dpt khasiat & vitamin tanpa menyedarinya.. hehe.. tp anak2 sy alhamdulillah.. syr bayam antara sayur feberet mereka...
idea Kak Ilah ni boleh tahanlah, sy tak pernah jumpa lagi, sayur bayam pun sedap goreng celup tepung beraskan...
2 sue..wkslm.. nanti boleh ganti dgn sayur lain..cuba laa mana tau lagi sedap..
2 ratna.. susah nak jumpa anak2 kecil suka sayur pandai ratna ajar anak2 makan sayur..tahniah
2 sari kusss.. sbb tak jumpa kak kasi sari jumpa hehehe.. kak pernha goreng bayam dgn tepung..boleh tahan la tapi kerrasss tepung nya huhuuhu tak menjadi
Anak-anak kami memang susah sangat nak makan sayur... he he ehh menarik resepi ini kak Ilah... teringat Popeye!
kreatif...
Post a Comment