DUA SEKAWAN SIRAM BERSAMA
puri ini ilahjy guna 2 bahan gabungan bersama iaitu lebihan tepung ata dgn tepung gandum, campur susu air panas dan baking powder, garam
dua2 bahan di gelek nipis dan tutup dgn tuala supaya tak kering dan diperap seketika
BAHAN UNTUK CAPATI CARA ILAHJY: sukatan main agak2 ..
2 cawan tepung ata
2 sudu besar minyak sapi
sedikit garam
1/2 cawan air suam (sila tambah jika adunan keras)
CARANYA:
ayak tepung ata, masukkan garam dan minyak sapi gaul rata jadi serbuk roti.
tambah air suam uli sehingga sebati. lembut sedikit dari adunan karipap.
bulatkan dan gelekkan bersama taburan tepung ata supaya adunan tidak melekat.
ketebalannya sederhana nipis mcm buat karipap.
tutup dengan tuala lembab dan perap sebentar.
panaskan kuali tanpa minyak bakar dengan cara menekan tuala lembab keatas permukaannnya supaya ia kembung dan sehingga keperangan.
semasa hendak makan tepuk capati dengan tangan supaya ia lembut.
BAHAN UNTUK PURI CARA ILAHJY lebihan tepung ata capati tadi,
sukatan agak2 juga
1/2 cawan tepung ata
1 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh garam
1/4 cawan susu cair
1/4 cawan air panas
CARANYA:
Campurkan kesemua bahan uli sehingga lembut
lembut sedikit daripada adunan karipap. bulatkan dan gelek senipis karipap
panaskan minyak sebanyak mungkin. bila minyak betul2 panas
baru dimasukkan kepingan puri satu persatu. sila taburkan minyak ke atas
puri semasa mengoreng supaya ia kembung sekata macam dalam gambar.
kedua dua makanan ini enak dimakan dgn kari atau dalca
No comments:
Post a Comment