APAM TEPUNG BERAS
Bahan2:
2 cwn tapai nasi (Nasi yg di camput ngan ragi dan dibiarkan sekurang2nya 12 jam)
500gm tepung beras
2 cwn gula
4 cwn air
1 pkt eno
pewarna
Cara:
1.Mesinkan gula, air dan tapai tadi hingga halus.
2.Masukkan terpung beras dan mesin hingga sebati dgn 2 cwn air.
3.Biarkan hingga kembang (sekurang2nya 2 jam).esoknya.....
4.masukan eno dlm bancuhan tepung yg dah diperap tadi, tambah pewarna jika suka dan sudukan ke dlm acuan (mangkuk2 porcelin yg kecil2 tu)
dan kukuslah
Bahan2:
2 cwn tapai nasi (Nasi yg di camput ngan ragi dan dibiarkan sekurang2nya 12 jam)
500gm tepung beras
2 cwn gula
4 cwn air
1 pkt eno
pewarna
Cara:
1.Mesinkan gula, air dan tapai tadi hingga halus.
2.Masukkan terpung beras dan mesin hingga sebati dgn 2 cwn air.
3.Biarkan hingga kembang (sekurang2nya 2 jam).esoknya.....
4.masukan eno dlm bancuhan tepung yg dah diperap tadi, tambah pewarna jika suka dan sudukan ke dlm acuan (mangkuk2 porcelin yg kecil2 tu)
dan kukuslah
No comments:
Post a Comment